Η Στατιστικη, είναι η επιστήμη εκείνη (κλάδος εφαρμοσμένων μαθηματικών) που ασχολείται με την συλλογή, επεξεργασία, παρουσίαση και ανάλυση δεδομένων, για την λήψη μιας απόφασης.
Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό τό άρθρο με τον ορισμό της Στατιστικής είναι από την μια για να καθορίσω επακριβώς με το τί καταπιάνεται η επιστήμη αυτή αλλά και από την άλλη να αποτελέσει αφετηρία του θέματος μου.
Πρόσφατα, είχα την τύχη να είμαι ένας από τους σύνεδρους διεθνούς εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Παρίσι με αντικείμενο τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας των φοιτητών αλλά και πως η τεχνολογία και η επιστήμη της στατιστικής συμβάλλουν προς το σκοπό αυτό.
Πραγματικά έμεινα άναυδος αλλά και ενθουσιασμένος με τα όσα είχα την τύχη να παρακολουθήσω.
Ο σύγχρονος τρόπος διδασκαλίας, μετάδοσης και εμπέδωσης γνώσης είναι η προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών εργασίας σε εργαστήριο. Αν θέλεις για παράδειγμα, να έχεις πετιχυμένους και άρτια καταρτισμένους νοσηλευτές θα πρέπει το πανεπιστήμιο να έχει την δική του προσομοιωμένη μονάδα με τις πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν στο νοσοκομείο.
Είδα λογισμικά προγράμματα που δείχνουν με ακρίβεια το πώς θα πρέπει ο νοσηλευτής, να κάνει αναρρόφηση αίματος και να υπολογίζει με ακρίβεια το ποσοστό επιτυχίας της.
Είδα ρομπότ σε ανθρώπινη φιγούρα να παριστάνει τον ασθενή στο κρεββάτι του πόνου και να έχει κανονικά σφυγμό και να αντιδρά ως ασθενής που πάσχει με την καρδιά του, θετικά ή αρνητικά ανάλογα με το πώς ο νοσηλευτής του πρόσφερε την φροντίδα.
Επίσης, στην σχολή των σπορτ τα πράγματα είναι ακόμα πιο προηγμένα. Για παράδειγμα υπάρχει εργαστήρι που προσομοιώνει το περιβάλλον που θα αγωνιστεί ένας αθλητής ή μια ομάδα (ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, κ.α) σε πραγματικές συνθήκες.
Γι' αυτό, λογικές του τύπου πως θα έρθουν οι Αγγλοι, οι Σκανδιναβοί και θα αγωνιστούν με την δική μας ομάδα σε θερμοκρασίες 40 βαθμών με υγρασία 80% και δεν θα μπορούν να αγωνιστούν καταρρίπτονται πανηγυρικά.
Όλες αυτές οι τεχνικές που παρακολούθησα στηρίζονται στην στατιστική η οποία μέσα από την επιστήμη αυτή μπορείς να μοντελλοποιήσεις και να προσομοιώσεις με υψηλά ποσοστά προσέγγισης το πραγματικό περιβάλλον.
Θα πρέπει κι εμείς ως κράτος να ξανασκεφθούμετο πως θα μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της απόκλεισης μεταξύ "άλλα μου έμαθαν κι άλλα βρίσκω" στο εργασιακό περιβάλλον.
Ένα παράπονο που συχνά πυκνά ακούς από τους απόφοιτους των πανεπιστημίων μας.
Κλείνοντας θα έλεγα οτι η Στατιστική καλύπτει όλους τους κλάδους των εφαρμοσμένων επιστημών υπό την έννοια ότι όπου υπάρχουν στοιχεία, όποιασδηποτε μορφής ή πρόκειται να εκτελεστούν πειράματα η στατιστική έρχεται αρωγός τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην ανάλυση της εφαρμογής.
Χρ. Σαββίδης
Αντιπρόσωπος Πανεπιστημίων / Εκπαιδευτικός
Comments